Rom/whiskey sorter
ROM
Doft: Dubbellagringen på både bourbonfat och franska ekfat ger en komplex och utvecklad doft med sötkryddiga toner av arrak, vanilj, banan, apelsinskal och kokos.
Smak: Smaken är djup och nyanserad med en angenäm liten sötma och toner av arrak, mogen tropisk frukt, kokos, vanilj och choklad.
Passar till: Att avnjutas som avec, precis som den är.
Tillverkning: Plantation Grande Réserve är en blandning av mörk rom från Barbados med kort fermentering och två typer av destillering: kolonn och potstill. Den lagras först i ett-tre år på bourbonfat på Barbados och sedan ett år på franska ekfat i Frankrike. Den särskilda dubbellagringen har blivit något av Plantations signum
Doft: Stor, utvecklad, välbalanserad doft av blommor och frukt följt av ekad vanilj, och rostad kokosnöt.
Smak: Fyllig smak av mango, något som är ett bevis på dess långa lagring. Frisk välbalanserad med smak av arrak, vanilj, marsipan och choklad.
Passar till: Mycket njutbar som avec.
Tillverkning: Melassen från sockerrören har fått jäsa i 3 till 5 dagar innan destillering, som sker på både kolonnpanna och pot stills. Därefter har den dubbellagrats på först bourbonfat i 8 till 15 år i Barbados och ytterligare 2 till 10 år cognacsfat i Frankrike före buteljering.
Dark Rum
Tillverkning: En blandning av rom från Barbados 1 till 3 år och Jamaikansk Pot Still High Ester 10 till 15 år, slutligen lagras blenden i ex Cognacsfat i 3 till 6 månader i Frankrike.
Doft: Toner av svartpepparkorn, kryddnejlika, kanel, bakad körsbär, plommon, socker som utvecklas till mörkt trä, skog, löv och svart te.
Smak: Öppnar med fruktiga med vita russin, torkadananas, som avrundas med tanniner. Den övergår till mer kryddig, pikantigt mineralig och signifikant torrare än starten. Avslutas kryddigt.
Tillverkning: Romen kommer från Clarendon och Longpond och lagras i 1-3 år på ex Bourbonfat och sedan ytterliggare 1 år i Frankrike på ex Cognacsfat
Doft: Komplex doft, med rökiga nyanser som övergår till mer kryddiga och fruktiga toner som följs av vanilj, grapefrukt, mogen ananas och banan.
Smak: Torr smak, med florala och fruktiga noter av rosvatten, päron, kanderade äpplen och aprikos. Som avslutas med färsk kokosmjölk och nyriven muskotnöt.
Tillverkning: Melassen fermenteras (jäser) i olika längd beroende på ursprungen Jamaica, Barbados ocg Guyana som den härstammar från för att sedan destilleras och lagras 2-15 år, främst pot-still men även en del från en dubbel kolonnpanna från Barbados allt för att få rätt balans och utryck. Den slutliga blenden av rommer ligger ytterligare 3 till 6 månader på cognacs fat i Frankrike och hos Maison Ferrand.
Doft: Intensiv doft med mycket toner av kaffe, apelsin, plommon och tryffel.
Smak: Kraftig och långvarig smak av mörk choklad, kryddnejlika och karamell.
Tillverkning: Rommen dubbellagras först i 7 år på utvalda bourbonfat i Trinidad för att sedan ytterligare lagras i 1 år på Cognac Ferrand fat i Frankrike.
Doft: Stor, komplex inledning av citrus, persika och mango. Fortsättningen är en lätt rökig doft av ekfat och rostade nötter, läder, karamell och en hint av pepprighet.
Smak: Tydliga fruktiga noter av citrus som övergårtill en fyllig, lätt eldig smak med inslag av rostade mandlar, popcorn och paprika.
Fancy Pineapple
Tillverkning: Plantation Pineapple är gjort med färsk ananas som bara skördas två gånger om året. Ananasen skalas för hand och skalet sänks ner med stora tepåsar i Plantation 3 Stars för att sedan destilleras, fruktköttet influeras separat i Plantation Original Dark för att sedan giftas ihop tillsammans. Resultatet blir extraordinär ananas rom.
Doft: Intensiv fruktig av mogen ananas, toner av persika, apelsin, plommon, marsipan och vanilj.
Smak: Rik och intensiv smak av ananas som förgylls av honung, toner av äpple, kaffe, peppar, kryddnejlika, kanel och kokosnöt.
Doft: Dofterna inleds med frukt och krydda och fortsätter med rött äpple, råg och lack, med honungstoner av mandel, sesam, hasselnöt, nästan nougat.
Smak: Smaken är rik, den följer doften men med en fruktigare profil med torkat fikon, apelsin, fudge och rostad mandel.
Tillverkning: Tropisk lagring i 11 år i Panama på ex bourbonfat, 2 år i Frankrike på ex cognacsfat och sedan avslutningsvis 1 år på fat från New York Distilling Company rye whiskey cask.
Tillverkning: Denna rom har lagrats i ett system som kallas ’solera’. Detta innebär att rom med olika ålder blandas på sammankopplade fat, staplade enligt ett speciellt mönster. Solerasystem används framförallt vid sherrytillverkning och ökar ofta komplexiteten i drycken och kompenserar för variationer mellan olika årgångar eller ålder. Den slutliga produkten innehåller en blandning av rom, där den yngsta är sex år, och den äldsta är 23 år gammal.
Doft: Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, mörk choklad, marsipan, vanilj och arrak.
Smak: Smakrik, nyanserad rom med fatkaraktär och liten sötma, inslag av torkad frukt, lönnsirap, nötter och örter.
WHISKEY
Islay whiskeys. Här kommer de mest rökiga whiskeysorterna
FÄRG: Gulbrun färg.
DOFT: Komplex, maltig, påtagligt rökig doft med fatkaraktär, inslag av pomerans, choklad, nötter, apelsin, jod och smörkola.
SMAK: Komplex, maltig, påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av pomerans, choklad, nötter, apelsin, jod, tjära och smörkola.
FÄRG: Mörk, gyllengul färg.
DOFT: Nyanserad, påtagligt rökig, aningen blommig doft med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, tjära, jod, ostronskal, päron och vanilj.
SMAK: Nyanserad, påtagligt rökig, aningen blommig smak med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, päron, tjära, ostronskal, citrus och vanilj.
FÄRG: Gul färg.
DOFT: Maltig, påtagligt rökig doft med fatkaraktär, inslag av honung, päron, citrusskal, halm, jod och tjära.
SMAK: Maltig, påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, honung, citrusskal, halm, jod och tjära.
FÄRG: Gulbrun färg.
DOFT: Nyanserad, tydligt rökig doft med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, torkade aprikoser, jod, pomerans, lakrits och tjära.
SMAK: Balanserad, tydligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, torkade aprikoser, jod, pomerans, vaniljfudge och tjära.
FÄRG:
Mörk, gul färg.
DOFT:
Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär och ton av rök, inslag av apelsin, gula päron, honung och örter.
SMAK:
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär och viss rökighet, inslag av gula päron, apelsin, honung och halm..
Highland whiskeys.
FÄRG: Gulbrun färg.
DOFT: Citrusfrukter, choklad
SMAK: Nyanserad med viss apelsinton och en hint av vanilj. Eftersmak av kaffe och mörk choklad
FÄRG: Gulbrun färg.
DOFT: Apelsinmarmelad, muskot och kanel
SMAK: Citrusfrukter mandarin, vanilj , ingefära och krossade äpple. Lång eftersmak av mörk choklad och karamelliserad apelsin.
FÄRG:Mörk, gyllengul färg.
DOFT: Elegant, rökig doft med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, aprikos, örter, vanilj, knäck och pomerans.
SMAK: Elegant, balanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, aprikos, jod, örter, knäck och pomerans.
FÄRG: Gul färg.
DOFT: Maltig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av päron, halm, ljunghonung, citrus och vanilj.
SMAK: Maltig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av päron, halm, ljunghonung, citrus och vanilj.
FÄRG: Ljus, gulbrun färg.
DOFT: Nyanserad, maltig, rökig doft med fatkaraktär, inslag av valnötter, ljunghonung, torkad frukt, örter och vanilj.
SMAK: Nyanserad, maltig, rökig smak med fatkaraktär, inslag av valnötter, ljunghonung, torkad frukt, jod, örter och vanilj.
FÄRG: Gul färg.
DOFT: Maltig doft med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, halm, apelsin och gråpäron.
SMAK: Maltig smak med fatkaraktär och viss rökighet, inslag av ljunghonung, halm, macadamianötter och apelsin.
FÄRG: Brungul färg.
DOFT: Stor, komplex, rökig doft med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, nötter, vaniljfudge, tjära och tång.
SMAK: Komplex, smakrik, rökig whisky med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, nötter, tjärpastill, apelsin, jod och vanilj.
FÄRG: Mörk, gyllengul färg.
DOFT: Maltig, komplex, rökig doft med fatkaraktär, inslag av katrinplommon, farinsocker, torkade dadlar, hasselnötter, mörk choklad och vanilj.
SMAK: Maltig, komplex smak med fatkaraktär och tydlig rökighet, inslag av torkade dadlar, farinsocker, kryddor, hasselnötter, mörk choklad och vanilj.